Grunninntektseminar på Rjukan 29. april til 1. mai

Fredag fra kl 16 blir det stiftelsesmøte for BIEN Tinn. Lørdag kl 10-16 blir det spennende foredrag og diskusjoner om grunninntekt. Søndag (1. mai!) har 1. mai-komiteen ansvar for arrangementet.

Program seminar april/mai 2022

Vi samler noen av de beste hodene til Rjukans kreative atmosfære for å diskutere UBI på et seminar i slutten av april 2022. Vårt mål med seminaret er å samle mer støtte til grunninntekt, understreke betydningen for nåværende og fremtidige samfunn, og starte prosessen mot implementeringen på Rjukan.

Det vil bli stiftet en egen organisasjon for å støtte prosessen videre. BIEN Rjukan blir et lokallag til BIEN Norge, og slik koblet til det globale Basic Income Earth Network(BIEN). Nettverket består av akademikere, politikere og aktivister fra hele verden. Vi er så heldig å ha nestleder i BIEN Hilde Latour med oss denne helgen. 

Seminaret vil ta for seg: presentasjon av hva grunninntekt er, hvorfor er det en god ide/hva har forskning og prøveprosjekter vist, presentere mulige tilnærminger/modeller. Grunninntekt og koblingen til bærekraftsmålene. 

Seminaret er del av et bredt samarbeid mellom en rekke organisasjoner og institusjoner og helga vil avsluttes med 1 mai feiring på Vemork og performance av billedkunstner Marianne Heier. 

***

FREDAG 29 APRIL 

Sted: Rjukan Varelager

https://www.rjukansolarpunkacademy.com

18.00 – 20.00 Stiftelsesmøte BIEN Tinn — BIEN Norges andre lokallag stiftes i Rjukan.

Velkommen, og hvorfor BIEN i Tinn? v/ Rjukan Solarpunk Academy (Martin Andersen og Margrethe Kolstad Brekke)

BIEN i Norge, nå og framover- v/ Anja Askeland

Marianne Heier sier noen ord om sitt kunstprosjekt. 

Greetings from BIEN/MP2030– v/ Hilde Latour og Lena Stark, inkludert introduksjon til CIRCLES- workshop neste dag.

(Norsk/Engelsk)

***

LØRDAG 30 APRIL

Sted: Rjukan Varelager

10.00 – 11.00:  Introduksjon til temaet – hva er grunninntekt/borgerlønn? 

Kort introduksjon. Historie, borgerlønn i verden, piloter og resultater. Etterpå svarer Anja Askeland, Hilde Latour og Lena Stark på spørsmål om temaet. 

(Engelsk)

11.00- 12.00: Bullshitjobs og utbetalt arbeid

Det er som om noen der ute sitter og finner opp meningsløse jobber kun for at vi skal fortsette å jobbe. Det skrev antropologen David Graeber i essayet «On the phenomenon of bullshit jobs» i 2013, der han ser på fremveksten av meningsløst arbeid, og hva det gjør med både samfunnet og enkeltmennesket. Essayet fikk voldsom oppmerksomhet og skapte debatt. Nå, ni år og en pandemi senere, er ikke debatten mindre aktuell. 

Når vi snakker om arbeid er det oftest lønnsarbeid man refererer til, men har ikke utbetalt arbeid også en verdi? 

Mona Sæther Evensen har skrevet om arbeids- og næringsliv i over ti år, og skrevet flere kronikker og artikler om «bullshit jobs» – og vil holde foredrag om temaet. 

Etter foredraget svarer Mona på spørsmål og det blir dialog om temaet. 

(Norsk)

12.00-13.00: Lunsj

13.00 -14.00: Tilnærminger til grunninntekt i Norge.

Til tross for at Norge er en velferdsstat med sjenerøse trygdeordninger og et skattesystem som i prinsippet skal omfordele fra rike til fattige, øker både antall fattige og forskjellene mellom fattige og rike. Det er åpenbart behov for reform! Tidligere NAV-lege og trygderettsdommer Georg Espolin vil presenterer en konkret modell med årlig grunninntekt/borgerlønn på 210.000. Etter presentasjonen svarer Georg på spørsmål og det blir dialog om temaet.

(Norsk) 

14.30 – 16.00: Borgerlønn og kryptovaluta

Hilde Latour vil gi en presentasjon av ulike blockchain baserte grunninntekt prosjekter og den tillitsbaserte valutaen/systemet Circle 

Vi avslutter dette møtet med en workshop for å se hvordan vi kan gå frem for å starte med Circles på Rjukan. Før du kommer til workshopen er det nyttig om du åpner en Circles-lommebok/wallet og husker brukernavnet ditt: https://circles.garden/ Husk å skrive ned kodeordene på papir. https://joincircles.net/.

(Engelsk)

***

1 MAI

Tradisjonelt program ved 1. Mai komiteen

I anledning 1. mai-feiringen på Rjukan vil billedkunstner Marianne Heier fremføre en tale med tittel «Generell økonomi» på Vemorkbrua. Verket, som er spesielt utviklet for anledningen, henter inspirasjon fra lokale og internasjonale historiske referanser, og blander dem med poetiske, mytologiske og politiske utsagn. Angst og håp, lys og mørke settes opp mot hverandre og peker mot en ukjent og usikker, men samtidig mulighetsfylt fremtid. Fremførelsen låner uttrykk fra spoken word-poesi, sang og koreografi. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *