BIEN Kongress i Bath 29 – 31 august

I år gikk BIEN–kongressen av stabelen på universitetet i den tidligere romerske badebyen Bath i sørvest  England. Mange fra den internasjonale grunninntektsbevegelsen møttes. Det er stadig nye mennesker som blir del av bevegelsen, som består av forskere, politikere, aktivister  og kunstnere. 

2024 Report of the Executive Committe

BIEN EC (executive committee), som  vil si det utøvende styret, startet kongressen med å presentere den siste tidens utvikling i BIEN. Blant annet er definisjonen av grunninntekt under diskusjon. Dette for bedre å kunne presisere kriteriene ytterligere. Det har blitt opprettet en egen gruppe som arbeider med dette under ledelse av Annie Miller fra Skottland, som er en av grunnleggerne av BIEN. 

Her er en midlertidig rapport fra arbeidet rundtfdefinisjonen:

Interim Report of the BIEN working group on the Clarification of Basic Income Definition

Grunninntekt som verktøy for fred og utvikling

FN resolusjonene A/RES/75/201PDF og S/RES/2558 om gjennomgangen av FNs fredsbyggingsarkitektur, vedtatt av generalforsamlingen i 2020, krever en «omfattende gjennomgang av FNs fredsbygging i 2025». I samsvar med referansevilkårene, som ble godkjent 30. april 2024, bør denne:  

«gjennomgangen lage en oversikt over arbeidet utført av FN når det kommer til fredsbygging og opprettholdelse av fred i gjennomføringen av alle resolusjoner om fredsbyggende arkitektur. 

Gjennomgangen bør også være fremtidsrettet, med sikte på å ytterligere forbedre FNs arbeid med fredsbygging og opprettholdelse av fred, med passende vekt på gjennomføring og virkning på feltnivå, og omfatte aktiviteter rettet mot å støtte nasjonal og regional innsats for å forhindre utbruddet, eskalering, fortsettelse og gjentakelse av konflikt, og støtte til FNs fredsbyggende arkitektur”.

FN har med andre ord bedt om innspill og vurderinger rundt fred og fredsbygging og strategier globalt. Tilbakemeldingene er ment å se fremover for å finne konkrete tiltak og bør være fremtidsrettet, med sikte på ytterligere å forbedre FNs arbeid med fredsbygging og opprettholdelse av fred.

Som en rådgivende organisasjon i FN har BIEN spilt inn et forslag («Proposed input for the 2025 Comprehensive Review of United Nations Peacebuilding Architecture») til FN at grunninntekt kan fungere som et verktøy for fred og utvikling. Grunninntekt kan blant annet bidra til å heale sosial fragmentering. Dette er signert av 125 organisasjoner fra verden over. Fra Norge har Fred og Rettferdighet (FOR), SolarPunk Academy og BIEN Norge signert.

Proposed input for the 2025 Comprehensive Review of United Nations Peacebuilding Architecture

Digitale sentralbankpenger

Utfordringen med digitale sentralbankpenger (DSP) ble også presentert og det ble understreket at grunninntekt skal være betingelsesløs på både mottaker- og giversiden. Kan hende blir det ikke lagt inn betingelser i første omgang, men det at DSP gir mulighet for det, innebærer at DSP ikke kan brukes til grunninntekt. 

BIEN HUB`er

BIEN oppsto som et europeisk nettverk i 1986 og har derfor en tyngde her og i andre vestlige land. På den tiden sto BIEN for Basic Income European Network. I 2004 omgjorde man det, slik at BIEN sto for Basic Income Earth Network. Det siste året har BIEN gjort noen viktige tiltak for å bli global, dekolonialisere og desentralisere. I forbindelse med dette har BIEN derfor opprettet ulike HUBer med en person ansatt i hver HUB i Latin Amerika (Jose Brito), Afrika (Chris Nwafor) og Asia/Stillehavet (John Michael), som skal støtte de respektive regionene og lage nye nettverk. 

I Afrika samarbeider Chris med en rekke andre organisasjoner, som både inkluderer organisasjoner tilknyttet BIEN i de ulike landene og UBI-Lab, et globalt nettverk bestående av borgere, forskere og aktivister som utfordrer potensiale som ligger i grunninntekt, som har opprettet grupper i hittil fem afrikanske land. Han arbeider for å lage en koalisjon og inviterer til UBI-Afrika dialog, som vil si regelmessige online møter. Han har også benyttet mulighetene rundt valget og lobbyert mot politiske partier, noe som har ført til at flere partier har fått med ideen i programmene sine. 

UBI Lab Network

I Latin Amerika inviterte Jose nylig til Latin Amerikas første konferanse rundt grunninntekt. Den gikk av stabelen i Costa Rica i juli i år. Det kom representanter fra 10 land i regionen. Møtet skapte stort engasjement og boost for saken. Det har vært en fin oppbygging mot BIEN Kongressen i Rio de Janeiro i Brasil neste sommer. Det er en rekke interessante prøveprosjekter som foregår, blant annet i Marika (Rio de Janeiro) og Peru. 

John har nylig startet som leder av Asia/Stillehavet hubben og har en region bestående av hele 25 land. Han har vært involvert i prøveprosjekter for grunninntekt i India. John ser en mulighet i krisene i verden til å finne tilbake til visdommen/medfølelsen til forfedrene. Vi må søke de tidløse verdiene og trygge oss alle. 

UBI data

De siste 15 årene har interessen for grunninntekt eksplodert. En viktig oppgave for BIEN er å presentere pålitelig og relevant informasjon om grunninntekt. Forsker Jurgen De Wispelaere er initiativtakeren til UBI dataet, et prosjekt som skal bidra til dette. Hans hovedinteresse er politisk analyse av grunninntekt, som var temaet for doktorgradsavhandlingen hans ved Universitetet i Tampere. 

UBI data er nå i ferd med å utvikle en database og kunnskapssøkemotor for grunninntektpiloter. Dette er ment som et redskap for politikere, forskere, journalister, organisasjoner i sivilsamfunnet og oss som arbeider for å fremme grunninntekt. Den amerikanske tenketanken The Institute og Uni of Bath er partnere og bidrar med ressurser.

UBI data samler, prosesserer og viser data om piloter og eksperimenter, undersøkelser og mikrosimuleringsdata, politiske debatter og utvikling av bevegelsen. Databasen skal være åpen og tilgjengelig for alle, og kunnskapen som blir akkumulert fra søkene skal komme nye til gode. UBI data trenger folk som sjekker ut siden og sier hva de syns. De ønsker innspill om forbedringer og hva som er bra og dårlig. De kan ikke svare, men lover at de vil lese hver eneste tilbakemelding. 

Du kan komme med tilbakemeldinger her: contact@ubidata.io

UBI data: Data for Basic Income Research and Policy

UBI Piloters Network

UBI Piloters Network er et samarbeid mellom BIEN og Universitetet i Bath og Universitetet i Freiburg for å styrke samarbeidet på tvers av UBI-pilotfeltet, dele viktig lærdom og etablere beste praksis. Gruppen samler forskere, beslutningstakere, aktivister og sivilsamfunnsaktører som er interessert i, eller engasjert i, å prøve ut grunninntekt. De er særlig opptatt av at grunninntekt skal ha en nedenfra og opp tilnærming og en tidlig involvering av deltakerne. De gir ut et månedlig nyhetsbrev med oppdateringer. 

The UBI Piloters Network

***

Videre var kongressen lagt opp etter tema og mye ny forskning ble lagt frem. BIEN Kongresser er en viktig arena for nye forskere. Link til innlegg, videoer og bilder fra konferansen vil komme på BIENs hjemmeside snart: https://basicincome.org/